Luty 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Zdobywaj wiedzęZdobywaj wiedzę
      Żyjemy w takich czasach, w których to człowiek sam musi sobie poradzić jeżeli chodzi o codzienne kwestie życiowe. Jednakże, bardzo często dochodzi do tego, że człowiek nie posiada odpowiedniej wiedzy …
    • Efektywna naukaEfektywna nauka
      Każdy człowiek z pewnością chciałby tego, aby jego wszystkie działania zawsze były jak najbardziej skuteczne. Niestety, ale niejednokrotnie okazuje się, że wiele ludzi ma poważny problemy z tym, aby dobrze …
    • Podręczniki to nie wszystkoPodręczniki to nie wszystko
      Wszyscy stale się uczymy, bez przerwy zdobywamy nowe informacje. Bez wątpienia edukacja jest czymś bardzo ważnym. Każdy uczeń ma obowiązek, żeby być na bieżąco z obowiązującym materiałem, żeby nie odstawać …

    Czy czerwone mięso skraca życie

    Wielu dietetyków od lat nawołuje, aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. W ostatnim okresie czasu naukowcy z uniwersytetu w Harwardzie przeprowadzili badania na ponad 100 tysiącach kobiet i mężczyzn badając wpływ czerwonego mięsa, zjadanego regularnie, na zdrowie człowieka i jego długość życia. Wyniki badań wykazały, że codziennie spożywając tego rodzaju mięso, o kilkanaście procent rośnie ryzyko zachorowania na raka, powstania chorób serca lub tez po prostu wcześniejszego zgonu. Okazało się też, że jedząc przetworzone czerwone mięso, na przykład w postaci hamburgera, to ryzyko jeszcze wzrasta – aż do 20 procent. Naukowcy alarmują więc o zmniejszenie ilości spożywanego czerwonego mięsa, a jeżeli już je spożywamy, to przetworzone w zdrowy sposób oraz na pewno chude. Warto więc częściej spożywać takie produkty jak ryby, drób czy rośliny strączkowe, zapewniające codzienną porcję pełnowartościowego białka. Tak więc nawyki żywieniowe Polaków powinny zmienić się, przyczyniając się do lepszego zdrowia i dłuższego życia

    Leave a Reply