Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Nauka w naszym życiuNauka w naszym życiu
      Wielu z nas chce się dzisiaj rozwijać i wiedzieć jak najwięcej. Dzisiejsza nauka daje nam szerokie możliwości rozwoju siebie i swoich umiejętności. Każdy z nas może wybrać się jeszcze do …
    • Edukacyjne książkiEdukacyjne książki
      Jeśli będzie się dla swojego dziecka nabywało takie edukacyjne książki, na pewno będzie można go odpowiednio rozwijać w różnym wieku. Takie książeczki są przystosowane do wieku jakie posiada nasze dziecko. …
    • Rodzaje mosiądzuRodzaje mosiądzu
      Mosiądz to stop w ramach, którego wyróżniamy wiele odmian. Jednakże mimo tej sytuacji, dostarczany jest on zawsze w postaci sztab. W następnej kolejności sztaby te wykorzystuje się do odlewania drutów, …

    Czy czerwone mięso skraca życie

    Wielu dietetyków od lat nawołuje, aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. W ostatnim okresie czasu naukowcy z uniwersytetu w Harwardzie przeprowadzili badania na ponad 100 tysiącach kobiet i mężczyzn badając wpływ czerwonego mięsa, zjadanego regularnie, na zdrowie człowieka i jego długość życia. Wyniki badań wykazały, że codziennie spożywając tego rodzaju mięso, o kilkanaście procent rośnie ryzyko zachorowania na raka, powstania chorób serca lub tez po prostu wcześniejszego zgonu. Okazało się też, że jedząc przetworzone czerwone mięso, na przykład w postaci hamburgera, to ryzyko jeszcze wzrasta – aż do 20 procent. Naukowcy alarmują więc o zmniejszenie ilości spożywanego czerwonego mięsa, a jeżeli już je spożywamy, to przetworzone w zdrowy sposób oraz na pewno chude. Warto więc częściej spożywać takie produkty jak ryby, drób czy rośliny strączkowe, zapewniające codzienną porcję pełnowartościowego białka. Tak więc nawyki żywieniowe Polaków powinny zmienić się, przyczyniając się do lepszego zdrowia i dłuższego życia

    Leave a Reply