Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Nauka w domuNauka w domu
      Niektórzy rodzice, decydują się na pozostawienie swoich dzieci w domu. Nie chcą posyłać ich do szkół ze względu na to, że uważają, że poziom oferowany przez placówki edukacyjne nie jest …
    • Obozy dla dzieciObozy dla dzieci
      Jakie obozy dla dzieci na ferie zimowe?. Właśnie mamy okres ferii zimowych. W jednych województwach kraju już one trwają, a w innych zaczną się lada chwila. Jeszcze nie jest za …
    • Angielski dla dzieciAngielski dla dzieci
      W obecnych czasach bardzo dużą wagę przywiązujemy do tego, by nasze dzieci miały styczność z językiem obcym od jak najwcześniejszych lat, dlatego też poszukujemy różnych zabaw i programów edukacyjnych, które …

    Czy czerwone mięso skraca życie

    Wielu dietetyków od lat nawołuje, aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. W ostatnim okresie czasu naukowcy z uniwersytetu w Harwardzie przeprowadzili badania na ponad 100 tysiącach kobiet i mężczyzn badając wpływ czerwonego mięsa, zjadanego regularnie, na zdrowie człowieka i jego długość życia. Wyniki badań wykazały, że codziennie spożywając tego rodzaju mięso, o kilkanaście procent rośnie ryzyko zachorowania na raka, powstania chorób serca lub tez po prostu wcześniejszego zgonu. Okazało się też, że jedząc przetworzone czerwone mięso, na przykład w postaci hamburgera, to ryzyko jeszcze wzrasta – aż do 20 procent. Naukowcy alarmują więc o zmniejszenie ilości spożywanego czerwonego mięsa, a jeżeli już je spożywamy, to przetworzone w zdrowy sposób oraz na pewno chude. Warto więc częściej spożywać takie produkty jak ryby, drób czy rośliny strączkowe, zapewniające codzienną porcję pełnowartościowego białka. Tak więc nawyki żywieniowe Polaków powinny zmienić się, przyczyniając się do lepszego zdrowia i dłuższego życia

    Leave a Reply