Luty 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Edukacja prowadzona za granicąEdukacja prowadzona za granicą
      Edukacja prowadzona za granicą może mieć wiele różnych form. Mogą to być szkoły, firmy, jak również innego rodzaju możliwości. Edukacja za granicą jest podzielona na grupy społeczne, ponieważ mogą tam …
    • Studnia wyższeStudnia wyższe
      Nauka na studiach wyższych musi być oczywiście poprzedzona wszelkiego rodzaju innymi szkołami i zdobytym wykształceniem, które pozwoli nam korzystać z takiej szkoły. Niezwykle istotne jest, aby decydując się na tego …
    • Kup dobre książkiKup dobre książki
      Każdy z nas powinien odpowiednio się o siebie troszczyć. Jednakże rozumieć to można na naprawdę wiele sposobów. Konieczne jest bowiem nie tylko dbanie o to, jak wyglądamy czy jaką mamy …

    Czy czerwone mięso skraca życie

    Wielu dietetyków od lat nawołuje, aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. W ostatnim okresie czasu naukowcy z uniwersytetu w Harwardzie przeprowadzili badania na ponad 100 tysiącach kobiet i mężczyzn badając wpływ czerwonego mięsa, zjadanego regularnie, na zdrowie człowieka i jego długość życia. Wyniki badań wykazały, że codziennie spożywając tego rodzaju mięso, o kilkanaście procent rośnie ryzyko zachorowania na raka, powstania chorób serca lub tez po prostu wcześniejszego zgonu. Okazało się też, że jedząc przetworzone czerwone mięso, na przykład w postaci hamburgera, to ryzyko jeszcze wzrasta – aż do 20 procent. Naukowcy alarmują więc o zmniejszenie ilości spożywanego czerwonego mięsa, a jeżeli już je spożywamy, to przetworzone w zdrowy sposób oraz na pewno chude. Warto więc częściej spożywać takie produkty jak ryby, drób czy rośliny strączkowe, zapewniające codzienną porcję pełnowartościowego białka. Tak więc nawyki żywieniowe Polaków powinny zmienić się, przyczyniając się do lepszego zdrowia i dłuższego życia

    Leave a Reply