Czerwiec 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Angielski dla dzieciAngielski dla dzieci
      W obecnych czasach bardzo dużą wagę przywiązujemy do tego, by nasze dzieci miały styczność z językiem obcym od jak najwcześniejszych lat, dlatego też poszukujemy różnych zabaw i programów edukacyjnych, które …
    • Jakie suplementy wybrać?Jakie suplementy wybrać?
      Aktualnie naprawdę trudno jest nam narzekać na brak wyboru w jakiejkolwiek dziedzinie. Gdziekolwiek nie pójdziemy i czegokolwiek byśmy nie chcieli, zawsze spotkamy się z naprawdę ogromnym wyborem. Możemy liczyć na …
    • Nauki humanistyczne narzędziem kreowania ludzkiej wrażliwościNauki humanistyczne narzędziem kreowania ludzkiej wrażliwości
      Jedną z największych zalet nauk humanistycznych, czy to o charakterze filologicznym czy też historycznych jest kształtowanie ludzkiego wnętrza i wrażliwości. W zasadzie można powiedzieć, że dzięki wiedzy humanistycznej człowiek jest …

    Czy czerwone mięso skraca życie

    Wielu dietetyków od lat nawołuje, aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. W ostatnim okresie czasu naukowcy z uniwersytetu w Harwardzie przeprowadzili badania na ponad 100 tysiącach kobiet i mężczyzn badając wpływ czerwonego mięsa, zjadanego regularnie, na zdrowie człowieka i jego długość życia. Wyniki badań wykazały, że codziennie spożywając tego rodzaju mięso, o kilkanaście procent rośnie ryzyko zachorowania na raka, powstania chorób serca lub tez po prostu wcześniejszego zgonu. Okazało się też, że jedząc przetworzone czerwone mięso, na przykład w postaci hamburgera, to ryzyko jeszcze wzrasta – aż do 20 procent. Naukowcy alarmują więc o zmniejszenie ilości spożywanego czerwonego mięsa, a jeżeli już je spożywamy, to przetworzone w zdrowy sposób oraz na pewno chude. Warto więc częściej spożywać takie produkty jak ryby, drób czy rośliny strączkowe, zapewniające codzienną porcję pełnowartościowego białka. Tak więc nawyki żywieniowe Polaków powinny zmienić się, przyczyniając się do lepszego zdrowia i dłuższego życia

    Leave a Reply