Październik 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Edukacja na studiachEdukacja na studiach
      Edukowanie się na uczelniach wyższych, jest dla nas jak najbardziej sposobem, na przystosowanie się do rzeczy, które dla nas mają pełne znaczenie. Powinniśmy każdego dnia, starać się znaleźć dla siebie …
    • Nauka to potęgi kluczNauka to potęgi klucz
      Nauka jest w życiu każdego człowieka bardzo potrzebna. Niejednokrotnie okazuje się, że człowiek czegoś nie wie, ale to nie jest powód do wstydu. Ludzie uczą się przecież przez całe życie …
    • Rośnie poziom wykształcenia PolakówRośnie poziom wykształcenia Polaków
      Od 2002 roku podniósł się poziom wykształcenia Polaków, wzrost jest różny w zależności od grup. Najbardziej wzrosła grupa z wyższym wykształceniem z 9,9 procenta do 16,8 procenta, czyli o 6,9 …

    Czy czerwone mięso skraca życie

    Wielu dietetyków od lat nawołuje, aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, czyli na przykład wołowiny i wieprzowiny. W ostatnim okresie czasu naukowcy z uniwersytetu w Harwardzie przeprowadzili badania na ponad 100 tysiącach kobiet i mężczyzn badając wpływ czerwonego mięsa, zjadanego regularnie, na zdrowie człowieka i jego długość życia. Wyniki badań wykazały, że codziennie spożywając tego rodzaju mięso, o kilkanaście procent rośnie ryzyko zachorowania na raka, powstania chorób serca lub tez po prostu wcześniejszego zgonu. Okazało się też, że jedząc przetworzone czerwone mięso, na przykład w postaci hamburgera, to ryzyko jeszcze wzrasta – aż do 20 procent. Naukowcy alarmują więc o zmniejszenie ilości spożywanego czerwonego mięsa, a jeżeli już je spożywamy, to przetworzone w zdrowy sposób oraz na pewno chude. Warto więc częściej spożywać takie produkty jak ryby, drób czy rośliny strączkowe, zapewniające codzienną porcję pełnowartościowego białka. Tak więc nawyki żywieniowe Polaków powinny zmienić się, przyczyniając się do lepszego zdrowia i dłuższego życia

    Leave a Reply